Werken aan een autonome aspergeoogstmachine

Naast het ondersteunen van multinationals in de machinebouw en food machinery, werken wij ook voor snel ontwikkelende hightech scale-up’s in de agritech. Cerescon is daar één van. Zij specialiseert zich in het ontwikkelen van een zelfrijdende, autonome aspergeoogstmachine.

AME heeft Cerescon al eerder ondersteund bij de engineering van een losbreekmechanisme voor het steekmes van de autonome aspergeoogstmachine. Vanwege onze kennis van hun specifieke machine, werd opnieuw beroep gedaan op onze diensten voor de uitwerking van de oogstmachine tot een productiegereed tekeningenpakket.

Noodzakelijke optimalisaties

Om daartoe te komen waren ook kleine optimalisaties nodig. Hierbij kan gedacht worden aan het toevoegen van veiligheidsbumpers, die de machine stilzetten na een botsing met een persoon in het veld. Maar ook aan de engineering van een nieuwe ophanging van de zandbed-herstelunit en het ontwikkelen van een zand-retourunit, die het zand wat met de asperges mee ‘geoogst’ wordt weer terug op het bed plaatst.

Rol van Advanced Mechanical Engineer Niels

Onze Advanced Mechanical Engineer Niels, heeft zelfstandig diverse van deze sub-projecten opgepakt, van concept tot en met het uitwerken van 2D tekeningen. Hierbij was vaak wel duidelijk wat een bepaald onderdeel moest doen, maar waren specificaties niet voldoende uitgewerkt om het om te zetten tot een productiegereed pakket. De vraagstukken hadden vooral betrekking tot de vrijheidsgraden en constructieprincipes van de machine, met daarbij vaak wat extra uitdaging op productietechnisch gebied.

Verbeterde monitoring en veiligheid

Door het doorvoeren van al deze optimalisaties is de monitoring van de snelheid en richting van de machines effectiever geworden. Daarnaast heeft de toevoeging van bumpers ervoor gezorgd dat de oogstmachine, volgens de veiligheidsnormen, autonoom mag rijden. Daarmee is ook de kostprijs en maakbaarheid van de modules en onderdelen verbeterd. Voor Niels maakte de vrijheid om zelfstandig een sub-project van A tot Z te engineeren, het erg leuk om dit project voor Cerescon uit te voeren.

Dienst:
Detachering
Projectduur:
3 maanden
Systemen:
SolidWorks en SolidWorks PDM