Optimalisaties voor uitbesteding van modules

Het in Tilburg gevestigde Lan Handling Technologies is gespecialiseerd in het ontwerpen, assembleren en installeren van product handling systemen voor sterilisatieprocessen. Dit doen zij voor de wereldwijde voedings- en verpakkingsindustrie. Wij zijn er trots op Lan Handling Technologies bij diverse technische vraagstukken te hebben ondersteund. Eén van die bijzondere projecten lichten wij hieronder uit.

Lan Handling lost onder andere het automatiseren van zogeheten batch-processen op. Bij een dergelijk proces worden meerdere productdragers, zoals manden of trays, met grote hoeveelheden product tegelijkertijd in een sterilisatieketel geladen. Dit doen zij zowel voor multinationals als voor snelgroeiende startups. Remco, één van onze Advanced Mechanical Engineers, heeft gewerkt aan een Tray Unloader voor een project van Mars Food. Nadat het sterilisatieproces is voltooid, komen de stapel trays met gesteriliseerde producten in de Tray Unloader. Door middel van meerdere kettingbanen, een Index Conveyor, robots met speciaal ontworpen tools en andere conveyors, worden de trays geleegd, gekanteld en opgestapeld. Remco heeft bij dit project allerlei optimalisaties doorgevoerd aan de Index Conveyor, aan robot accessoires en aan het pneumatisch schema. Deze optimalisaties hielpen bij de uitbesteding van modules voor productie.

Samenvoeging modules Index Conveyor

De Index Conveyor bestond oorspronkelijk uit drie aparte modules. Om de index conveyor als één geheel naar de klant te kunnen sturen en het assembleren op locatie eenvoudiger te maken, heeft Remco deze drie modules samengevoegd tot één. Om de module te kunnen vervoeren heeft hij ook een nieuw frame geëngineerd. Ook voor een losstaande module die gekoppeld werd aan de Index Conveyor, de Tray Tipping Unit, heeft hij een nieuw frame geëngineerd. Hierdoor kan de module nog steeds gekoppeld worden aan de Index Conveyor, maar gebruikt het ook de steun van zijn eigen frame.

Bij robot accessoires kan gedacht worden aan pompen voor het vacuüm, de vacuümslangen en het pijpwerk om de slangen van de pompen naar de robot tool te brengen. Om de slangen op efficiëntere wijze van de pompen naar de robot tool te laten lopen, heeft Remco een nieuwe loop ontworpen en uitgetekend.

AME-optimalisaties-voor-uitbesteding-van-modules

AME-optimalisaties voor Uitbesteding van Modules

Verder was er de wens om de productie van de module volledig te kunnen uitbesteden. Lan Handling heeft te maken met een grote doorloop van projecten en heeft groei voor ogen. Daarom zetten zij nu al stappen om modules uit te kunnen besteden. De modules moeten dan wel zo compleet mogelijk ontworpen zijn. Dat betekent dat er extra werkzaamheden zijn in het detailleren van kabelgoten, bouten, moeren, ringen en pneumatische koppelingen. Eén van de zaken die hiervoor aangepast moest worden was het pneumatisch schema. Om het schema duidelijker te maken heeft Remco bij elke slang de kleur en de diameter aangegeven. Daarnaast heeft hij ook een deel van het schema opnieuw ingetekend, als gevolg van een aantal updates.

Succesvol transporteren en assembleren

Deze optimalisaties hebben ertoe geleid dat de module een stuk completer is geworden en eenvoudiger te transporteren en te assembleren is. Het project was uitdagend in de hoeveelheid kleine aanpassingen en documentatie die er gedaan moest worden om het écht volledig te kunnen uitbesteden. Werken aan een ‘kale’ module en dit langzaam te zien veranderen in een complete, zeer specifiek uitgewerkte module, was ook erg leuk. Het gaf veel voldoening om na overleg met diverse disciplines, verbeteringen door te voeren en te zien dat de 3D lay-out compleet was.

Dienst:
Detachering
Projectduur:
3 maanden
Systemen:
SolidWorks, SolidWorks PDM, AutoCAD en Isah.